Har man rätt att inte finnas, har andra rätt att bestämma att man måste finnas?

Man vet inte så mycket om honom egentligen. Andra artister som är såpass kända har alla tillgång till hela privatlivet på nåt sätt. Att han är gift med en skådespelerska från Norge och att de har ett litet barn, samt att han har ett barn från tidigare äktenskap är inte sånt man går omkring och vet. Man har liksom ingen inblick i det som man har med så många andra. Rätt eller fel, harmoni eller hemlighet, eget val eller paparazzojakt.

Det är som med diagnoser. Hur mycket vill man visa upp, hur mycket tabu kan det finnas, stigmatisering eller att skämmas…. Ja det är olika, men vad är rätt och vad är fel? Just det där sista; Ska man skämmas? Är det rätt att gå omkring och skämmas? Eller snarare: har man rätt att gå omkring och skämmas? Mitt svar är nej. Man har ingen rättighet till det eftersom man då skäms över andra med samma diagnos också samtidigt liksom.

Fast så var det ju inte först när jag fick min diagnos. Då skämdes jag. Då gick jag omkring och hatade mig själv och tänkte med destruktiv inställning: “Ditt jävla psykfall”. Varje piller som jag stoppade i mig tänkte jag: “Din jävla knarkare”. Och ändå hatar jag inte knarkare. Jag hatade bara mig själv. Och det gör jag ibland nu också. När jag är i ett skov så ser jag inte mig själv och mitt liv som nåt annat än misär.

Och på nåt sätt så tänker jag att jag faktiskt har rätt att hata mig själv. När jag mår psykiskt jättedåligt så kan ingen säga att jag inte har rätt till det.

Äsch vilket svammel! Just nu är jag rätt så hatisk mot mig själv. Och ingen kan ta ifrån mig den känslan. Jag har kanske nåt sorts ansvar att fortsätta gå omkring på jorden, jag kanske bär ansvar att inte köra i diket på flit. Men där kommer ju även fångenskapet in. Har andra rätt att bestämma att jag ska finnas till för att jag annars är oansvarig mot andra?

“Jag har aldrig drömt om diamanter, jag har aldrig drömt om guld. Jag har drömt för att få vila en stund från ärenden och skuld.”

Att vila… det är så nödvändigt när jag mår dåligt. Och ändå får jag det aldrig. Det gör att jag känner mig så fruktansvärt sliten. Jag har en önskan om att få vila en stund från ärenden och skuld. Ja precis så.

Idag har min svärmor och sambosärbo och deras hund varit här. Farmor bjöd på mat och Peter hade gjort en äppelpaj. Så gott och trevligt. Men jag är trött. Gabriella är också här. Det gör mig också trött. Igår var det “kinkigt” sådär så man fick gå på tå – inte säga fel saker, inte göra fel saker. Men just nu är det ganska harmoniskt. Det kan växla på en sekund.

En del säger att de kan känna på sina barn när de vaknar på morgonen om det blir en dålig dag eller en pigg och bra dag. Så har aldrig Gabriella fungerar. Hon kan vara glad och så säger nån nåt som blir fel och då kommer utbrottet på direkten. Det finns alltid nån anledning till hennes utbrott och visst skulle man kunna anpassa hela tiden rent teoretiskt, men vem skulle orka det?

Det enda sanna på jorden är att man bara är en människa.

Nu väntar en stor disk. Det kan vara ganska skönt att stoppa ner händerna i varmt skummande vatten. Skrubba med diskborsten så det blir rent och sorterat.

En filosofi… att vardagen har sin gång. Att allt är viktigt på nåt sätt. Att en gång fanns en värdering om att naturens kraft kunde skapa harmoni. Inuti mig som människa men även i nåt större… i livet, i ansvaret för vår jord.

Det var då jag åkte på retreat och la tarotkort. Det var då. Nu tror jag varken på nån religion, på kärlek eller på lycka.

Det kan du fundera på. Har jag rätt att inte tro på det? Ibland tror jag inte ens på framtiden.

IMG_2177

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s