Ett inlägg som blev missuppfattat på fb… som om jag tyckte att diabetes är en helt okej sjukdom. Självklart är det inte det!

önskar faktiskt att jag hade diabetes eller migrän eller hjärtproblem eller nånting annat fysiskt. Det skulle vara lättare att förklara. Men just nu gungar det i båten. Paranojjan säger mig att folk tänker, undrar, viskar och jag borde inte bry mig… men det gör jag.
Borde lägga ut allmänt för att jag vill skrika ut ibland att jag är inte nonchig, jag gör en del konstiga saker, jag orkar inte sitta och fika i matsalen och jag kan bli nästan som selektiv mutism på möten, och ju mer jag tänker på ATT jag borde säga nåt, så får jag mer ångest och blir ännu mer tyst och tänker att folk säkert undrar ännu mer…
Och i ett helt annat sammanhang kan jag prata utan stopp…
Igår satt jag uppkrupen i sängen under täcket och grät. Idag orkar jag stå på benen men är nog allmänt suspekt ibland.
Livet är konstigt… och jag är sjuk.
Jag känner hur det knastrar och knakar där inne. Det är inte bra. Det är inte som det ska…

Nej självklart skulle jag inte vilja ha någon av de sjukdomar jag räknade upp. Absolut inte! Så det var dumt formulerat! Vad jag vill säga är att jag skulle vilja att psykiska sjukdomar var lika okej att prata om som fysiska. Och när jag sitter med min ångest och inser att jag gjort jättemycket dumt när jag varit manisk eller sjuk och knappt orkat säga hej till människor, eller när jag blir riktigt paranoid så skulle jag vilja att jag kunde säga lika enkelt till folk i min närhet att jo det är så här att jag är bipolär och det kan tyvärr vara en sjukdom som gör att jag skulle kunna dö i förtid. Jag skulle tyvärr kunna lämna mina (vuxna men ändå) barn och man och familj och vänner och dö utan att faktiskt egentligen vilja det. Men man är en riktig bov som överhuvud tänker att det är en farlig och allvarlig sjukdom. Och när jag sitter på ett möte på jobbet och förstår att folk undrar över varför jag beter mig så konstigt så skulle jag vilja öppna munnen och säga: Det är så här att jag har en sjukdom… Men det gör jag inte. Om jag hade haft en av ovanstående sjukdomar hade jag i alla fall kunnat sagt att jag kan tyvärr inte äta den där kakan eller jag är vaken på nätterna eller var tvungen att åka in till akuten för att jag har hjärtproblem.
Men tyvärr är det inte direkt nåt man sitter i ett möte och deklarerar att jag sover inte på nätterna för jag ligger i en hög av ångest på golvet och krampar och vill vräka i mig alla tabletter jag har för att dö.
Det som händer är istället att jag sitter kvar i rummet när alla andra går och fikar och att jag inte ens orkar säga hej och hejdå. Det är väldigt suspekt. Det är även konstigt om man inte klarar att följa med ut och äta för att man har förstört hela ekonomin eller att man gömmer bullar och kakor i garderoben när man liksom handlat alldeles för mycket…
Eller som när jag skrev en diktsamling som var helt konstig och utlämnande och sålde för 30 kronor till alla i min närhet… som sen vände ryggen åt mig totalt och inte pratade med mig på flera år. Jag har fortfarande (fast det var -93) gamla vänner som går över till andra trottoaren när dom ser mig på stan.

Ta inte illa upp… men jag har också barn med sjukdom (svår neuropati och autism med stora utbrott) som gjort att jag varit vaken om nätterna under hela barndomen och när hon kommer hit till oss är det samma sak även nu. Jag har önskat att jag kunnat haft avlösning som fungerat, någon assistent som tagit över ibland, korttidshem … och när hon var allra sämst i psykos 2016 var jag verkligen vaken hela nätterna. Det var fruktansvärt. Och även om hennes pappa fanns och jag fick hjälp av hennes lillebror när han var hemma hos oss och jag hade min mamma och mina svärföräldrar i närheten… så stod jag helt själv med alltihop. Helt själv. Det var min son och min svärmor som fanns som hjälp. Min son bor i Luleå så det var när han kom hem på typ jul eller sommar. Min svärmor fanns alltid, men bor också ganska långt iffrån oss. Så nej det var en helt vansinnigt fruktansvärd tid. Och jag stod helt själv.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s