Nu har jag en fråga…

Sen Gabriella hade sin psykos så har jag funderat ibland om ifall jag kan ha ytterligare en diagnos som heter PTSD (posttraumatiskt stress syndrom). Det kan även ha börjat tidigare pga många olika saker jag gått igenom med henne.

Jag har läst en hel del om det och tycker att mycket stämmer. Mardrömmar, sömnssvårigheter, svårt att släppa tankar kring den perioden, återupplever den och får panikattacker, lättretlig och hamnar i knepiga situationer med andra människor, sen om det kan ha gett en liten hjärnpåverkan. Jag har svårt att få tanke till ord. Det kan ha börjat tidigare, men blev svårare efter hennes psykos.

Jag kallar det numera psykos även om jag inte ville göra det just när det höll på. Jag har hela tiden varit inne på att det var en reaktion på den tillvaro hon befann sig i samt ihop med hennes fantasiutveckling när det gällde hennes autism.

Ju mer jag tänker på det så är det inte så konstigt. Hon isolerade sig och blev isolerad eftersom hon inte fick tillräcklig stimuli från omvärlden, utifrån det skapade hon en fantasivärld som byggdes på av hennes speciella sätt att tänka i och med autismen. Så småningom fanns ingen annan tillfredsställelse utan hon hamnade i en tankevärld som hon inte hade nån makt över.

Jag är i alla fall tacksam och ganska stolt över att det gick att förändra och förbättra hennes liv till så hög grad. Hon är idag i samma intelligensstadium som hon har varit i förut (många gånger högintelligent!), har en stark utstrålning på ett helt annat sätt än förr faktiskt och klarar ibland situationer mycket bättre än jag gör.

För att komma tillbaka till början av detta inlägg så undrar jag lite ikring PTSD, gör man nån form av utredning och kan det påverka hjärnan på ett sätt som är mera konkret? Jag vet också att det finns speciella behandlingsformer men också att man måste acceptera det. Jag har ju under hela den långa tiden sen detta hände haft ett stort behov att få prata om det utan krav på att jag måste förändra mig själv rent konkret utan som sagt mest acceptera och få bearbeta mina känslor kring de händelserna som hände då.

Jag tycker jättemycket om min kurator och vi har haft en bra dialog senaste åren, men undrar även om jag behöver nånting mer och ifall det i så fall kan göra nån nytta eller inte.

Mycket tankar och kanske jag måste besvara mina egna tankar själv, men du som läser får gärna komma med kommentarer så länge de inte är påhopp eller nerklankanden på hur jag är. Om jag i detta inlägg får kommentarer som gör att jag tar illa vid mig och känner mig sänkt så kommer jag inte att publicera dom.

Kram till er som respekterar mig! ❤

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s