såna som jag (och du?)

Ibland är livet lite konstigt. Vi satt på ett styrelsemöte och en ny medlem var med. Hon bor i samma stad som jag. Vi har träffat varandra några gånger nu. Och det är som om det bara sa schmack, eller hur man nu ska förklara vad som hände. Vi kunde på direkten prata med varandra om ungefär allt. Våra snurriga vägar i livet var så lika. Och såna där händelser som man inte pratar med vem som helst om. Sån lyckokänsla att hitta nån sån där som jag!

Ja vi satt där på styrelsemötet och pratade om årsstämman i Stockholm med jubileumsfirande för föreningen. Hon sa att hon ville åka. Jag skulle tänka på det, men redan under mötet kände jag att jag ville åka.

Några dagar senare hörde hon av sig igen och vi bestämde att hon skulle kolla upp anmälan, resa och övernattning. Det gjorde hon. Och i fredags satt vi på tåget.

Det har varit en helt underbar helg. Jag vet inte om jag nånsin varit med om att hitta nån att skratta så med. På det sättet om så konstiga saker. Jag tror att jag ska låta bli att förklara, för det går inte. Det är bara hon och jag som förstår.

Årsstämman var verkligen bra. Lite inslag med berättelser från åren som varit fram till nu. Och sen kom en föreläsning av Hasse Brontén om att ha en pappa med bipolär sjukdom. Efter det var det jubileumsmiddag på en grekisk restaurang. Det är härliga människor och många av dom har jag träffat förut på konferenser. Det var jättekul att få träffa dom igen. Men tiden var för kort. Jag skulle gärna träffats mer.

Det är som en stor familj där vi har så mycket gemensamt.

Hasse Brontén berättade om sin pappa som i mani hängde upp alla möbler upponer i taket, eller gick på kaktusjakt i Afrika. Och jag tänker… är jag så mycket mer normal egentligen? Jag som gjorde om hela vardagsrummet till en fantasyvärld där sofforna var “Svarta bergen” och man skulle gå balansgång på armstöden. Och som satte upp ett lakan för ingången till sovrummet. Ett lakan med hål i  som man skulle krypa igenom för att komma till en annan värld.

Jag jobbade som dagmamma då. Och jag visste även då att de andra dagmammorna inte gjorde sånt. De lagade mat (oj vilka storkok, det kunde inte jag), barnen lekte i lekrummet, de bakade och pysslade ibland, utelek där dagmammorna träffades och pratade  på bänken i parken eller puttade på fart åt en liten knatte i en gunga.

På förskolor och fritidshem lekte de liknande lekar som jag gjorde åt mina barn, men inte ens där var det balansgång på en soffa….

Nångång i mina maniska virvlande tankegångar förstod jag tidigt att jag inte var som andra. Men gränsen… den tunna gränsen… är så svår att förstå.

Vad är rätt och vad är fel? Många gånger är det såna som jag (och du?) som gör att saker händer. Stora saker. Jag är från början en ganska blyg människa och ibland när jag sitter i folkmassor får jag panik och ångest och stopp någonstans så jag inte klarar att säga nånting överhuvudtaget. “Va hon?”, säger folk. Ja, just jag… Som i en annan stund är den som driver saker framåt, som verkligen gör att det händer nåt i det stora samhället. Jag är hon som kan stå och föreläsa, jag kan prata om sånt som andra inte pratar om. Och jag kan inte prata om sånt som andra sitter i fikarummet och pratar om. Sorry… maträtter, kläder, trädgårdar, barnuppfostran. Barnuppfostran… jag brukar reta gallfeber på mina arbetskamrater och säga att mina barn inte blivit uppfostrade alls. Att jag inte har ägnat mig åt barnuppfostran.

Ja. Så är det. Jag kan reta gallfeber på folk. Jag kan stå upp för sånt som är obekvämt. Jag kan göra djungel och skattjakt, jag kan ha föreläsning för 500 pers och spräcka gränser. Jag kan sitta uppe på natten och planera jobb… bara för att kroppen skriker att JAG VILL! Och jag kan ta bilen och köra  många många mil. Av ingen anledning alls.

I de bittraste stunder, då jag ligger under täcket och fullkomligt hatar mig själv, skulle jag behöva komma ihåg … att det är såna som jag (och du?) som behövs.

IMG_0006

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s