GABRIELLAS VÄRLD. OCH MAMMAN. Av Marielle Johnsson

FÖRORD

Jag heter Marielle. Jag är gift med Peter och vi har två vuxna barn och ett extrabarn. Andreas är 23 år, extrabarnet Julle är 28 och Gabriella är 27. Vi bor i ett rött hus med vita knutar i skogen i Värmland. Alldeles utanför gården finns en sjö som man kan bada, åka båt och fiska i. Vi har inga hästar eller kor, men vi har katter och kanin.

Visst låter det idylliskt? Ja precis så idylliskt som vi ville ha det när vi flyttade hit en gång i tiden.

Nu har barnen blivit stora och flyttat hemifrån. Andreas blev militär och flyttade till Norrland. Julle som har Aspergers syndrom flyttade till närmaste stad, först med personalhjälp, boendestöd och nu ska han klara sig själv. Jag skriver inte så mycket om Julle i denna bok. Han är ju inte min egentligen. Han har egna föräldrar och ett eget liv. Men han finns mig nära i hjärtat.

Gabriella har autism och en neurologisk sjukdom som gör att hon har ständig smärta och ett rörelsehinder. Det är henne denna bok ska handla om. Egentligen är det en blogg som jag skrev 2015 – 2016. Jag har klippt ut inläggen, sorterat dem, kanske gjort några få ändringar och gjort det till en bok. Någonting hände med Gabriella hösten 2015 som gjorde att vårt liv blev en mardröm. Jag vill dela med mig av denna mardröm. Till dig.

Jag heter Marielle Johnsson. Jag har bipolär sjukdom. Det innebär att jag kan gå in i skov ibland; depressioner och manier. Men ibland är mitt liv som andras. Jag går upp på morgonen, dricker mitt kaffe, tar en dusch och åker till jobbet. Jag jobbar som specialpedagog och det är det absolut bästa jobb som finns. Jag älskar att jobba. Och ibland kan kärleken till jobbet gå lite för långt. Det är när jag är på väg in i en mani. Jag får en sådan överskottsenergi så jag kan jobba hur mycket som helst; starta projekt, åka långt med bilen, ringa samtal och vara trevlig. Livet blir som en euforisk lek. Det kan låta roligt. Det är inte roligt. Inte när man gör av med alla pengar, blir osams med Gabriellas personal och chefer och läkare… tar på mig för mycket arbetsuppgifter på jobbet, flirtar, kör för fort med bilen, skriver långa brev och mail… Och till slut ramlar ner i ett djupt avgrundshål av trötthet i hjärnan, ett hål som är så svårt att komma upp ur att man överväger att ge upp därnere.

Jag har skrivit denna bok under pseudonym och med fignerade namn i texten, för allas bästa. Men mardrömmen är sann; mardrömmen om Gabriellas värld. Och om att vara hennes mamma.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s